Zobacz również

Słów kilka o piecu konwekcyjnym

Słów kilka o piecu konwekcyjnym
Decydując się na założenie biznesu w branży cukierniczej konieczny jest zakup wysokiej jakości sprzętów. Maszyny do produkcji i wypieku słodyczy to duża inwestycja, która dość szybko się zwraca. Zapotrzebowanie na smakowite wypieki nie maleje, przez co założenie działalności w postaci cukierni nie wiąże się ze zbyt dużym ryzykiem. Urządzeniem, którego nie może zabraknąć w wyposażeniu cukierni jest odpowiedni piec. Na rynku dostępnych jest wiele maszyn do wypieku, ale jeden z nich wyróżnia się na tle konkurencji. Mowa o najwyższej klasy piecu konwekcyjnym marki Hasborg.

Tunelowy piec konwekcyjny oferowany przez markę Hasborg to idealne rozwiązanie do każdego profesjonalnego zakładu produkcyjnego. Maszyna wyróżnia się wysoką izolacją cieplną, a w jego konstrukcji zastosowano najnowocześniejsze rozwiązania. Dzięki temu piec potrzebuje do pracy znacznie mniej energii oraz szybko się nagrzewa i utrzymuje temperaturę, co z kolei pozytywnie wpływa na obniżenie kosztów eksploatacji 
https://www.hasborg.pl/produkt/piec-tunelowy.html
W konwekcyjnym piecu tunelowym zastosowano specjalny system cyrkulacji powietrza. Ogrzane powietrze biegnie waz z powietrzem suchym, co wpływa na jakość produktu końcowego. Urządzenie zostało wyposażone w rurowy wymiennik ciepła, który zasilany jest gazem. Dzięki temu operatorzy mają pełną kontrolę nad wymianą powietrza, temperaturą czy stosunkiem przepływu powietrza. Każdy z powyższych wskaźników ustawiany jest poprzez odpowiednie serwonapędy, sterowane przy pomocy panelu dotykowego. Piec daje także możliwość kontroli stopnia wilgotności powietrza w komorze z palnikami, co w dłuższej perspektywie ma pozytywny wpływ na żywotność pieca.

Piec konwekcyjny oferowany przez Hasborg posiada dotykowy, cyfrowy panel sterujący. W konstrukcji maszyny zastosowano moduły odpowiadające za pneumatyczne napinanie taśmy oraz jej czyszczenie i natłuszczanie. Aby zachować pełną kontrolę nad wypiekiem, w piecu zamontowano okna rewizyjne oraz specjalne okno inspekcyjne wyposażone w podświetlenie.

Jeżeli zależy Ci na najwyższej klasy sprzęcie do wypieku i chcesz nim wyposażyć duży zakład cukierniczy, konwekcyjny piec tunelowy od Hasborg będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. Urządzenie bardzo szubko się nagrzewa i długo utrzymuje ustawioną temperaturę, co przyczyni się do oszczędności w zużyciu energii.